AMIF-project helpt vluchteling aan bachelor in 6 maanden tijd

Gepost op 17/03/2021

Umar Badawi, een Palestijnse vluchteling uit Geel, behaalde op 6 maanden tijd een bachelor sociaal werk in een verkort traject aan de Thomas More Hogeschool. Zijn diploma dat hij in Libanon had behaald werd niet erkend in België. Gediplomeerde vluchtelingen komen dan vaak in een job onder hun niveau terecht, aldus Badawi.

Maar Thomas More kwam met een oplossing die ontwikkeld werd in het AMIF-project MaxiPAC. MaxiPAC is acroniem voor ‘Maximizing Previously Acquired Competences’. Het is een procedure om elders verworven competenties (diploma’s en ervaring) van derdelanders met een niet-Europees diploma te laten meetellen. Op die manier kon Badawi een reeks vrijstellingen krijgen en een verkort traject aanvatten.

Umar Badawi is de eerste derdelander die afstudeert via de MaxiPAC-procedure. De hogeschool organiseerde voor deze gelegenheid een plechtige proclamatie. Projectmanager Aleidis Devillé hoopt dat nu ook andere onderwijsinstellingen gebruik zullen maken van deze procedure. Lees hier de verschillende artikels.

MaxiPAC is een project dat gesteund wordt door de Vlaamse overheid en het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF). Het is een van de 12 AMIF-projecten uit de oproep ‘Integratiepact: projecten ter bestrijding van racisme en discriminatie en bevordering van wederzijds respect’.