Platos: mijn projectaanvraag en rapportering

Welkom bij Platos

Op deze pagina ontdek je wat de Platos-applicatie is, wie hem gebruikt en hoe je ermee aan de slag gaat.

Wat is Platos?

Het Platform voor Overheidsopdrachten en Subsidies (PLATOS) is een nieuwe digitale applicatie van het Departement Werk en Sociale Economie. Je gebruikt de applicatie voor de behandeling en opvolging van subsidieoproepen en overheidsopdrachten.  

Platos is een nieuwe applicatie in de vorm van een gecentraliseerd digitaal platform. De volledige projectprocedure, van aanvraag tot saldering, zit hierin vervat.  

Wie gebruikt Platos?

Organisaties met een ESF+- of AMIF-project hebben Platos nodig om een project in te dienen en op te volgen. Heeft jouw organisatie (nog) geen AMIF of ESF+ project in de nieuwe programmaperiode 2021-2027? Dan heb je Platos niet nodig, maar maak je gebruik van de ESF-applicatie

Welke rollen en rechten zijn er in Platos?

Je hebt als gebruiker eerst het juiste gebruikersrecht nodig voor je Platos kan gebruiken. Aan elk gebruikersrecht hangt namelijk een bepaalde rol vast. Welke rol jij in Platos kan opnemen, hangt dus af van het gebruikersrecht dat je van je wettelijke vertegenwoordiger of lokale beheerder hebt gekregen. 

Let op: de naam van de gebruikersrechten verschilt van de naam van de rollen.  

Eenmaal de wettelijke vertegenwoordiger of lokale beheerder alle nodige rechten heeft toegekend, kan je in Platos aanmelden via een digitale sleutel naar keuze en beginnen met het registreren en opvolgen van projectaanvragen. Zolang de toegang niet geregeld is, kan je geen projectaanvragen indienen, projecten opvolgen of projectpartnerschappen bevestigen.   

Heb je een vraag over de mogelijke rollen of is het voor jou nog niet helemaal duidelijk? Op deze pagina vind je een handig overzicht van alle mogelijke rollen in onze applicaties, de gebruikersrechten die eraan gekoppeld zijn en wat ze inhouden. 

Hoe gebruik ik Platos?

Platos is een beveiligde digitale applicatie. Om als organisatie toegang te krijgen tot Platos, moet je eerst geregistreerd zijn als gebruiker bij Gebruikersbeheer Vlaanderen.

De wettelijke vertegenwoordiger of lokale beheerder van jouw organisatie moet je in Gebruikersbeheer Vlaanderen het juiste gebruikersrecht toekennen voor de maatregel ‘Platos’. Daarvoor heeft de wettelijke vertegenwoordiger of lokale beheerder je rijksregisternummer, naam en e-mailadres nodig. Daarna kan je aanmelden in Platos met de overeenstemmende rol.

Let op: de naam van de gebruikersrechten verschilt van de naam van de rollen.   

    Wie is mijn lokale beheerder?

    De lokale beheerder is een persoon uit jouw organisatie die verantwoordelijk is voor de toekenning van gebruikersrechten. Voor je Platos in een bepaalde rol kan gebruiken, moet de lokale beheerder eerst de gebruikers en hun toegangsrechten voor de maatregel ‘Platos’ registeren in Gebruikersbeheer Vlaanderen.  

    Hoe een lokale beheerder gebruikers registreert en rollen toekent, staat uitgelegd op deze pagina van de Vlaamse overheid.  

    • Weet je niet wie jouw lokale beheerder is? Zoek het op via mijn profiel van Gebruikersbeheer Vlaanderen. Of bel naar het gratis informatienummer 1700 en toets ‘5’ in. De medewerker aan de lijn kan je vertellen wie voor jouw organisatie geregistreerd is als lokale beheerder.
    • Heeft jouw organisatie nog geen lokale beheerder? Elke wettelijke vertegenwoordiger van een organisatie heeft automatisch toegang tot Gebruikersbeheer Vlaanderen. Deze wettelijke vertegenwoordiger kan rechten toekennen en/of bijkomende lokale beheerder(s) aanstellen.  
    • Weet je niet wie jouw wettelijke vertegenwoordiger is? Dat kan je opzoeken in de databank van de Kruispuntbank.
    • Elke lokale beheerder kan andere lokale beheerder(s) aanduiden, zodat hij/zij niet als enige verantwoordelijk is voor de toekenning van gebruikersrechten. 

    Meer info over Gebruikersbeheer Vlaanderen vind je in deze handleidingen. Heb je na het doornemen van de handleiding vragen? Dan kan je terecht bij het gratis informatienummer 1700 (druk 5). 

    Eenmaal de wettelijke vertegenwoordiger of lokale beheerder van je organisatie het juiste gebruikersrecht in orde heeft gebracht, kan je aan de slag in Platos.

    Projectaanvraag indienen

    Om een projectaanvraag in te dienen en op te volgen moet je vijf stappen volgen. 

    1. Meld je voor jouw organisatie aan bij Platos via https://loket.wse.vlaanderen.be/platos 
    2. Selecteer de oproep waarvoor je een project wilt opstarten 
    3. Start een projectaanvraag voor de gekozen projectoproep 
    4. Vul de gevraagde informatie in de overeenkomstige velden in 
    5. Onderschrijf het project om in te dienen 

    Rapport indienen

    Om een rapport in te dienen volg je onderstaande stappen. 

    1. Meld je voor jouw organisatie aan bij Platos via https://loket.wse.vlaanderen.be/platos .
    2. Ga naar 'Mijn projecten', selecteer je project en ga naar 'Projectstappen'.
    3. Kies de rapportperiode, selecteer 'Rapport' en ga naar "Rapport x:In te dienen'
    4. Vul de rapporteringsvragen in en laad de bijlagen op.
    5. Bewaar en dien het rapport in.

    Hulp nodig?

    Hebt je een vraag of een probleem? Neem dan even een kijkje in onze FAQ. Daar vind je per thema mogelijke vragen en antwoorden. Staat jouw antwoord niet tussen de opties? Dan kan je contact opnemen met Europa WSE Support via het contactformulier  

    Nieuw in Platos

    Platos wordt op geregelde basis bijgewerkt. Informatie over de nieuwigheden vind je hieronder.