Co-creatie oproep actiemiddelen ikv participatie- en netwerktrajecten

Gepost op 25/05/2023

Hoe schrijf je een oproep?

Op 25 april vond er op de zolderkamer van De Markten een boeiende bijeenkomst plaats. Europa WSE wil namelijk een nieuwe oproep lanceren waarbij middelen worden toegekend aan organisatienetwerken om acties op te zetten rond het ontsluiten van aanbod. Het opzet van deze oproep lijkt misschien simpel, maar dat is het niet. Er is nood aan verschillende perspectieven en daarom schakelen we extra hulp in. Een brede waaier aan actoren uit heel Vlaanderen en Brussel werd uitgenodigd om samen scenario’s te bouwen en te verkennen voor de nieuwe oproep.

Lore Bayens van het Leuvense onderwijsnetwerk SOM gaf eerst een inkijk in het organisatienetwerk dat zij samen met de onderwijspartners in Leuven uitbouwde. Samen leren en samen uitdagingen aanpakken die je als school niet alleen kan aanpakken, dat is de kerntaak van het netwerk. Ze gaf heldere inzichten en concrete tips. Een inspirerend verhaal voor onze 18 regionale netwerken ‘in wording’!

Daarna verdeelden we onze deelnemers in 4 groepen. Elke groep tekende een oproep uit op basis van een ander scenario. Er werd nagedacht over de visie en principes van de oproep, het proces om tot een aanvraag te komen, criteria, budget, timing, …

De 4 ontwerpen werden kort gepitcht door één van de groepsleden, waarna de deelnemers hun mening konden uitspreken over de verschillende scenario’s. Waar word ik enthousiast van, wat is een slecht idee, wat vind ik boeiend, welk topidee wil ik nog meegeven?

Welke inzichten nemen we zoal mee in de uitwerking van de oproep?

  • Voorzie voldoende tijd om het netwerk te laten groeien en om vertrouwen tussen partners op te bouwen
  • Geef het leren van elkaar een centrale plaats
  • Maak ruimte voor experiment én voor resultaten (falen is geen optie voor de doelgroep)
  • Bouw een actieplan op rond een aantal grote speerpunten/strategische uitdagingen
  • Hou procedures simpel en transparant
  • Hanteer flexibele indientermijnen voor organisatienetwerken met verschillende snelheden
  • Zet de doelgroep mee in de cockpit
cocreatiecocreatie