FitBonus versterkt veerkracht van 3.500 werknemers

Gepost op 10/05/2023

Werkstress en burn-outs zijn de ziektes van deze tijd. Om werknemers en ondernemingen weerbaarder te maken lanceert de Vlaamse overheid samen met EnergyLab de FitBonus. Medewerkers van kmo’s en zelfstandigen over heel Vlaanderen krijgen de kans om gedurende negen maanden een begeleidingstraject te volgen dat via persoonlijke coaching en workshops hen meer leert over mentale veerkracht, omgaan met sociale relaties op het werk en het belang van bewegen en een gezonde levensstijl. De bedoeling is dat zij daarna als ‘welzijnsambassadeur’ fungeren in hun onderneming en de geleerde lessen doorgeven aan collega’s. Aan dit project, dat nu een eerste stap vormt in een bredere aanpak, nemen er 3.500 mensen deel.

FitBonus visual

 

Omdat het inzetten op een gezondere, productievere leefstijl van werknemers een win-win is voor zowel de werknemer als werkgever, lanceert de Vlaamse overheid een nieuw project: de FitBonus. Via een gratis traject van negen maanden, uitgetekend door Energylab en Better Minds at Work, ontdekken werknemers dankzij professionele coaches en workshops vol concrete tips hoe je onder andere veerkrachtig omgaat met ongezonde stress, beter slaapt en gebalanceerd eet. Extra aandacht gaat ook naar bewegen op het werk.

Na het negen maanden durende traject is het de bedoeling dat deelnemende werknemers als welzijnsambassadeurs de opgedane kennis verder verspreiden in hun organisatie en hun onderneming en werknemers weerbaarder maken zodat ze langer, productiever en energieker aan het werk blijven.

Maar liefst 10.715 individuele werknemers uit 962 kmo's of zelfstandige ondernemingen schreven zich intussen in voor het traject. In eerste instantie gaan 250 ondernemingen deze maand al aan de slag. Er werd gekozen om eerst werknemers en bedrijven uit kwetsbaardere sectoren op het vlak van werkbaar werk, zoals bijvoorbeeld handel, bouw en horeca, voorrang te geven, en daarbij ook rekening houdend met een spreiding over de provincies heen.

Hiervoor werd eind april het officiële startschot gegeven. De andere 100 ondernemingen zullen hun traject starten in 2024. Het project wordt gevolgd en geëvalueerd door de Universiteit Gent.  Op basis van hun bevindingen zal bekeken worden hoe en of de FitBonus verder kan uitgerold worden.

Aftermovie lancering FitBonus