To telewerk or not to telewerk? That is the question!

Gepost op 17/09/2021

Sinds het afgelopen jaar is telewerken ons niet meer vreemd. Na de coronacrisis beschouwen werknemers thuiswerk meer en meer als een verworven recht en voelen werkgevers een duidelijke nood. Wie niet nadenkt over een telewerkbeleid zal een competitief nadeel ondervinden (An Bels, Directeur rekrutering en selectie Hudson).

Stardekk bereidt zich voor op hybride werken

We vroegen het Brugse IT-bedrijf Stardekk naar hun telewerkervaringen. Zij stapten mee in het DRIVE-traject van ESF Vlaanderen om zich te laten begeleiden door een HR-consultant. Stardekk was in beperkte mate bezig met telewerk toen de coronacrisis insloeg en iedereen verplicht moest thuiswerken. "De aanpassing gebeurde vlot, het grootste voordeel was dat we onze werkzaamheden konden continueren", aldus Vincent Goemaere en Famke Vanden Bussche, respectievelijk ceo en HR-manager van Stardekk. "Ook onze werknemers konden beter hun werk en privé combineren".

Het verplichte thuiswerken had ook een schaduwkant. Mensen verloren de connectie met het bedrijf. Als leidinggevende is het veel moeilijker om de vinger aan de pols te houden. Via DRIVE worden de processen nu hertekend en investeren ze in een opleiding leidinggeven vanop afstand. Nu we stilaan allemaal terugkeren naar kantoor, kiest Stardekk vandaag voor hybride werken. Hoe dit concreet wordt ingevuld zal team per team worden bekeken en afhangen van de functie.  "Het wordt een uitdaging om iedereen opnieuw met energie naar kantoor te krijgen. De schrik voor het virus is nog niet helemaal verdwenen", besluit Famke Vanden Bussche.

Een telewerkbeleid opstarten, hoe begin ik eraan?

Er is veel onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van telewerken. De sociale partners werkten samen met de Vlaamse overheid een website uit waar u alle informatie vindt rond telewerken. Waarom telewerken? Hoe zet ik een wettelijk kader op? Wat zijn de ervaringen van andere ondernemingen?

U vindt er ook informatie over de financiële ondersteuning die ESF Vlaanderen en de Vlaamse overheid bieden om u op weg te helpen.

https://www.werkbaarwerk.be/telewerken