Vraag in 2023 je werkbaarheidscheque aan

Gepost op 23/01/2023

Goeds nieuws! Ook in 2023 kan je als onderneming steun aanvragen om knelpunten rond werkbaar werk in kaart te brengen en aan te pakken. 

In 2022 gebruikten 549 ondernemingen een werkbaarheidscheque. Met die cheque krijgen ze tot 10.000 euro aan steun om een scan te laten uitvoeren over de werkbaarheid op hun werkvloer. Dat gaat bijvoorbeeld over het meten van stress op het werk, de motivatie van werknemers en de leermogelijkheden. Met de cheque kunnen organisaties een actieplan opmaken naar aanleiding van de resultaten van de scan. Ze kunnen advies, begeleiding en/of opleiding aankopen voor aanpassingen aan de arbeidsorganisatie, competentieversterking om werkbaar te kunnen werken en het aanpakken van een beleid rond psychisch welbevinden.

Uit een bevraging blijkt dat de werkbaarheidscheque een nuttig instrument is. 80 procent van de organisaties ondervindt een zichtbare impact van de cheque op het vlak van werkbaar werk. Bij de meerderheid van bedrijven uit zich dit in een engagement voor verdere ontwikkelingen op het vlak van werkbaarheid.

De werkbaarheidscheque kan een hefboom zijn om mensen duurzaam aan de slag te houden.

De sfeer op de werkvloer, de balans tussen werk en privé, digitale connectie na de werkuren, de manier van leiding geven,... werknemers hechten er steeds meer belang aan. We kiezen vaker onze toekomstige job op basis van de impact dat die op ons welzijn heeft. Werkgevers en ondernemingen moeten hier aandacht voor hebben. Met de werkbaarheidscheque stimuleren we hen via een concreet en succesvol instrument, ook in 2023."

- Minister Brouns -