Outdoor Wood Concepts en Groep Ubuntu slaan met ESF-project de handen ineen voor inclusief ondernemen

Gepost op 22/11/2022

Wist jij dat 3 december sinds 1992 bekendstaat als de Internationale Dag voor mensen met een beperking? Al dertig jaar lang grijpen organisaties deze dag aan om extra aandacht te vragen voor de rechten en gelijke kansen van deze groep mensen. Ook vanuit Europa WSE zetten we inclusief ondernemen als rode lijn uit in heel wat projecten. Het ESF-project Talance bij Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt in Avelgem illustreert hoe je een werkvloer concreet onder handen kan nemen om inclusie mogelijk te maken. 

Het Talance-project bij Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt is gegroeid vanuit de ESF-oproep ‘Inclusieve Ondernemingen’. Met deze oproep wil Europa WSE ondernemingen aansporen om hun werkvloeren inclusiever te maken aan de hand van gerichte interventies. Binnen de nieuwe werking van onze afdeling zit inclusief ondernemen verweven in verschillende strategische werven, zoals activering, werkbaar werk, sociale inclusie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Heel wat ESF-projecten zetten in op het creëren van ruimte voor en samenwerking met mensen met een beperking, zodat inclusie méér wordt dan enkel een buzzword

De houtsector nam met Talance het heft in handen om werk te maken van inclusie op de werkvloer. Dat vraagt soms om wat aanpassingen van de werkomgeving of -processen. Het verhaal van Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt uit Avelgem illustreert hoe je als bedrijf HR-processen kan veranderen om zo de nodige ondersteuning te bieden aan mensen met een beperking op de werkvloer.

Outdoor Wood Concepts en de Ubuntu-medewerkers

© Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt

“Gaan we bij Isabelle werken? JOEPIE!” (sociale-economiemedewerker Lies)

Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt is een familiebedrijf uit Avelgem. Sinds 2013 zetten zij in op een inclusieve ondernemingsomgeving door samen te werken met Groep Ubuntu. Die organisatie uit Zwevegem ondersteunt mensen die door hun beperking een zekere afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Zo zoeken ze voor hen onder andere geschikte werkplaatsen op maat, met oog voor hun capaciteiten en talenten.

Marketingverantwoordelijke bij Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt Isabelle kwam bij Groep Ubuntu uit na een zoektocht naar extra helpende handen. De visie en de werking van Groep Ubuntu inspireerde haar om een mogelijke samenwerking te gaan uitwerken. Drie keer per week komen Ubuntu-medewerkers naar Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt, waar ze in een eigen lokaal een aantal opdrachten afwerken, aangepast aan hun talenten en op hun eigen tempo.

Isabelle, marketingverantwoordelijke Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt: "Het gaat om specifieke taken die in het verleden door onze eigen werknemers werden opgenomen. Wij hebben deze taken georganiseerd tot een pakket dat geschikt is voor de sociale economie. Het gaat vooral om eenvoudige taken zoals houten staaltjes manueel opschuren, klevertjes op houten staaltjes plakken, handleidingen plooien en in mapjes steken, stalendozen vullen, mapjes voor publiciteit vouwen en vullen… Zo kunnen onze eigen werknemers zich concentreren op wat hun sterkte is en waar hun voorkeur naar uitgaat."

Ubuntu-medewerker Ubuntu-medewerkers

© Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt

Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt nam zijn eigen werking en procedures onder de loep, om na te gaan welke taken geschikt waren voor de Ubuntu-medewerkers én de eigen medewerkers konden ontlasten. Door deze taken te structureren en organiseren in hapklare takenpakketten, konden ze gericht en productief samen met de Ubuntu-medewerkers aan de slag gaan. En na bijna 10 jaar blijkt dat dit voor beide partijen werkt. Beide partners hechten veel waarde aan de gedeelde ervaring, kennis en expertise. De medewerkers bij Outdoor Wood Concepts/Houtmagazijn Verdonckt krijgen een realistische kijk op wat de sociale economie kan betekenen, en voor de medewerkers van Ubuntu is het een goede gelegenheid om hun sterktes in te zetten.

Isabelle: “Ondertussen werken we reeds 9 jaar samen en wij hebben dit steeds heel positief ervaren. De mensen van Ubuntu brengen een heel goede sfeer in het bedrijf, zijn zeer attent en enthousiast. Hun bezoek en hun werk is onbetaalbaar. Zij voeren taken uit waarvoor onze medewerkers geen tijd hebben. Zij zijn echt een volwaardig deel geworden van onze organisatie.”

En ook de Ubuntu-medewerkers lieten graag hun enthousiasme horen.

Carine:“Gaan we naar ’t houtfabriek bij Isabelle, ’t is daar geestig, hé!”
Lies:“Gaan we bij Isabelle werken? JOEPIE!”

Meer info over het ESF-project Talance via de projectenkaart.

Tekst origineel verschenen op https://woodwize.be/nl/newsdetail.asp?NewsID=377