Herbeleef het slotevent van ‘Opleidingen van de toekomst’!

Gepost op 29/04/2024

Hoe bereid je je voor op de arbeidsmarkt van morgen? Welke opleidingen bestaan er om te kunnen inspelen op die veranderende arbeidsmarkt? En welke nieuwe vaardigheden komen hier dan bij kijken?

Om antwoorden te bieden op deze verschillende vragen, werkte Europa WSE jaren aan het opstellen van nieuwe opleidingen. Eerst brachten we de toekomstige vaardigheden in kaart door studies en prognoses op te stellen. Daarna gingen we op zoek naar nieuwe opleidingen.

Onze manier van werken: anders dan anders

Nieuwe opleidingen opstarten doe je niet zomaar. We gingen op zoek naar partners en faciliteerden een samenwerking rond verschillende maatschappelijke uitdagingen.

We zochten onderwijsinstellingen, bedrijven en sociale organisaties, om na te denken en samen te werken aan de ontwikkeling van opleidingen van de toekomst. Dat resulteerde in een experiment met 8 grote partnerschappen, ieder rond een thema.

Het slotevent op 23 april: einde van een tijdperk

Op dinsdag 23 april brachten we alle partnerschappen samen in Leuven om het einde van dit project te vieren.

Welkomstwoord Benedict & Keynote Bart Cambré

Het Afdelingshoofd van Europa WSE Benedict Wauters benadrukte het belang van deze realisaties binnen onze maatschappij. We kunnen terugblikken op een inspirerende periode waarin heel veel geleerd is. Experimenteren met een nieuwe manier van werken is uitdagend, zeker op zo’n korte periode. Maar de opleidingen liggen er en de partnerschappen hebben ons heel veel bijgebracht rond het samenwerken op zo’n niveau.

We nodigden Bart Cambré, hoogleraar aan Antwerp Management School, uit om een keynote speech. Hij schreef het boek ‘Organisaties netwerken, de organisatievorm van de toekomst’. Hij was de ideale opener voor deze dag.

Panelgesprek over de ervaringen en wetenschappelijke inzichten rond deze ESF-oproep

We lieten vijf experten aan het woord om hun inzichten en ervaringen te horen rond vier centrale thema’s: de doelconsensus, de samenstelling van het werk, het vertrouwen en de governance tijdens het samenwerken met partnerschappen.

  • Sofie Bogaerts (Oproepbeheerder Europa WSE),
  • Jana Machtelinckx (Researcher bij Vlerick Business School en partner binnen partnerschap Grote Evoluties in de Industrie),
  • Elwin Van Herck (CEO bij Noordzee Drones en promotor van partnerschap Drones),
  • Lore Baeyens (Coördinator Samen Onderwijs Maken en ervaringsdeskundige in het opzetten van organisatienetwerken), en
  • Bart Cambré (hoogleraar aan Antwerp Management School en auteur van het boek ‘Organisaties netwerken, de organisatievorm van de toekomst’)

Interactieve standenmarkt

Om te ontdekken welke verschillende opleidingen beschikbaar zijn en hoe ze eruit zien, stelde elk partnerschap een aantal opleidingen voor.

De interactieve standenmarkt bood bezoekers de kans om vragen te stellen, om contacten te leggen en de werking van dichtbij te bekijken. Daarnaast zorgden de partnerschappen Soft Skills, Retail en Circulaire Economie voor workshopsessies en crash courses.

En wat nu?

Ben je een opleidingsverstrekker en geïnteresseerd om een opleiding aan te bieden?
Ben je zelf geïnteresseerd in het volgen van een opleiding?

 

 

Bijlagen